Заслужава ли си поставянето на паркет за подово отопление

0
1618

При ползване на паркет за подово отопление всеки иска да бъде сигурен, че той ще издържи на постоянните температурни промени, възникващи при включване и изключване на системата за отопление. Човек се сгрява в комфортен красив дом отоплен по всички правила на съвременното строителство. Всичко е възможно да се затопли – стени, под, покрив. Актуална тема е отоплението на пода, защото с това се осигурява комфорта в помещението.

За отоплението се прилагат два вида устройства – чрез водна циркулация и чрез електричество. В зависимост от използваните устройства се определя и начина на поставяне на паркета за подово отопление. Има много дискусии относно използването на дървеното подово покритие при отоплението – привърженици и противници. Ако професионалист се справи с поставянето на подовото покритие, то всичко ще бъде наред. Ще се избере подходящия вид дървесина и ще се направи правилната подложка за покритието.

Най-добре е да се поставя подовото покритие върху замазка – това е единствения начин да се обедини подовото отопление с естесвеното дърво. Към качеството на замазката има завишени изисквания, защото от нея зависи износването на подовото покритие. Между замазката и покритието се създава допълнителен слой, благодарение на което паркета за подово покритие има възможност да маневрира и да реагира на температурните промени без да има повреда. Най-лесният начин за монтиране е със скоби, при това той има и добри експлоатационни качества. Паркетът отдолу се свързва със скоби и лежи върху хидроизолационен слой над отоплението.

Трябва да се спазват и някои изисквания относно температурата на повърхността на пода – тя не трябва да превишава 26 градуса, при това загряването трябва да е равномерно. Така дървесината няма да се разсъхне и напука. По принцип не се използва за целта и дървесина от бук и клен.

За да ползвате паркет за подово отопление и да нямате проблеми в бъдеще е най-добре да ползвате професионалисти за поставянето му. Поставянето на подовото покритие, шлифоване, обработка с лак ще се изжърши бързо и качествено в съответствие с изискванията на всички стандарти. С използването на паркет за подово отопление се постига не само красив интериор, а се създава чиста екологична среда. Нищо не може да се сравни с използването на природни материали за устройване на жилището.