Как да подготвим психически любим човек за преместване в дом за възрастни хора

0
518

Смята се, че възрастните и възрастните роднини са длъжни да бъдат гледани от деца, внуци, племенници… Но какво се случва, ако имате болен роднина, а нямате абсолютно никакво време да се грижите за него? Например, имате напрегната работа, която отнема много време, или прекарвате по-голямата част от времето си в командировки, или може би имате малки деца и е просто невъзможно да комбинирате грижите за тях и възрастният роднина …

Струва ли си да се поддавате на общественото мнение? Например, хората много обичат да казват, че само неблагодарни и безотговорни хора биха настанили свой близък в частен дом за възрастни хора. Не забравяйте, че такива изказвания се правят най-вече от тези, които все още живеят в миналите времена. Днес всичко е различно. Има чудесни частни пансиони, където вашата майка, баща, баба, дядо или друг роднина ще живее много по-добър и пълноценен живот, отколкото сам-самичът в своя дом. Всеки интелигентен човек може да вземе правилното решение, което е подходящо както за вас, така и за човека, когото искате да настаните в дом за възрастни хора. Там той ще започне нов живот, който със сигурност ще е по-щастлив от сегашния му.

Всеки надежден дом ще ви впечатли с чудесните условия, които предлага на своите пациенти. Вашият близък ще може да се наслади на тишината, чистия въздух и красивата природа.

Същевременно той ще има и подходяща компания –  хора, с които си пасват по дух и мисли.

В дом за възрастни хора пациентите се хранят пълноценно с вкусни и най-важното – здравословни ястия за възрастта си.

Освен това, получават и денонощна професионална грижа.

Тоест, всичко, което не можете да му дадете вкъщи. Но как да убедите самия роднина, независимо дали е дядо ви, майка ви или леля ви, че той или тя ще се чувстват по-добре в такъв дом за възрастни хора?

Няколко съвета

Трябва да разберете, че за човек на тази възраст е трудно да се раздели с познатите си неща, среда, ежедневие, навици, което е неизбежно при преместването му.

Ето защо следвайте тези съвети:

Покажете снимки и видеоклипове на мястото, където човекът ще живее. Това ще помогне да се разбере, че всички митове и ужасяващи истории за „старчески домове, където ги изпращат да умрат“, не са верни.

Прочетете отзивите на настоящи пациенти заедно с него, за да му стане ясно, че няма да е сам.

Разкажете подробно какво ще прави там и как ще го гледат.

Обяснете, че ще се храни с вкусна и здравословна храна, а от здравословния режим ще става по-силен и ще живее по-дълго.

Че настроениетому  винаги ще е добро, тъй като ще бъде заобиколен от хора със същите ценности и интереси.

И накрая – заведете вашия роднина в избрания дом за възрастни хора, защото винаги е по-добре «да видите веднъж, отколкото да чуете 100 пъти».