Какво трябва да се знае за смяна на щрангове

0
756

Ако ви интересува смяна на щрангове, защото те развалят дизайна на помещението или са вече прогнили, то следва за начало да решите какъв материал ще ползвате. Освен това трябва да сте наясно как ще ги оформите – с гипсокартон или плочки.

В старите постройки щранговете преминават през тоалетната или банята без да са поставени в специални ниши. В съвременното строителство те се намират в специални канали, които са покрити. Смяната на щрангове може да бъде направена изцяло от полипропиленови тръби, които намират все по-широко приложение.

Желателно е в старите жилищни постройки да се направи смяна на всички хоризонтални и вертикални тръби, за да се осигури нормално движение на водата от абонатната станция до последния етаж. За да се постигне това е необходимо да има решение на общото събрание на собствениците, защото щранговете са обща собственост и отговорността за тях е от всички.

При липса на желание за смяна на щранговете във входа, има възможност вие да направите смяна на вертикалните тръби само в собственото жилище. Най-напред трябва да се договорите със съседите над и под вас за връзка на новите тръби към старите. Ако това не се случи, то вие ще трябва да оставите част от металните тръби в горния и долен край за да свържете новите полипропиленови тръби.

Всичко това е сложна и трудна работа, за това е нужно да я поверите на специализирана фирма. Опитните професионалисти ще се справят отлично със смяната на тръбите, защото имат опит и подходящо оборудване. Преди да започнете този ремонт сте длъжни да информирате домоуправителя, защото ще се наложи да бъде спряна водата. Помолете съседите над вас да не ползват канализацията.

Работата при смяна на щранговете е трудна по отношение на отстраняване на металните тръби. Процесът се усложнява от факта, че те са прогнили, а същевременно в горния и долен край трябва да се направят правилни отрези, за да се свържат новите тръби. Тук ще се наложи да се ползват и преходни муфи с вътрешна резба. Всички тези особености налагат задължително всичко да се напраи от професионалисти, за да се получи качествена смяна на щрангове.