Направете правилния избор – професионален домоуправител

0
874

Нещата с избор на управител на общата собственост в жилищните сгради така са се задълбочили, че и до съд се стига. Защо хората си причинявт това след като могат да ползват професионален домоуправител?

Решението на общото събрание за ползване на професионално управление на етажната собственост е най-правилното. Професионалистът си знае задълженията, защото на него това му е работата. Фирмите, които предлагат професионално управление на етажната собственост, наемат на работа само добри специалисти. Всеки един от тях е много добре запознат със закона за етажната собственост и го прилага без пропуски.

Когато работата в една жилищна кооперация е поверена на професионален домоуправител, тогава в нея няма проблеми. Винаги е светло и чисто, има тишина в определените за почивка часове. Много стриктно се спазва правилника за вътрешния ред и междусъседските разправии се решават бързо и обективно. Това е още едно предимство да се ползва външен човек – той не е в близки отношения със собствениците и това му позволява да бъде обективен в решенията си.

Общата собственост ще се поддържа в добро състояние, защото професионалистът ще следи всяка една неуредица и ще действа за нейното отстраняване. За всеки ремонт, който се налага да се направи, се свиква общо събрание на собствениците. Те определят последователността на всеки един неотложен ремонт и избират фирма за изпълнението му. Професионалният домоуправител намира различни оферти, но последната дума е на собствениците, защото те ще плащат. Ремонтът се наблюдава и приема от професионалиста.

В старите жилищни сгради необходимостта от ремонти е много по-голяма, защото се налага смяна на щрангове, поставяне на нова входна дограма, в лошо състояние е и покрива. За асансьора също трябва да се отдели нужното внимание. Да се следи до колко фирмата за поддръжката му си върши работата – текущи прегледи, основен преглед на асансьорното оборудване.

Професионалният домоуправител води домовата книга и всички приходни и разходни документи, като ги отчита пред общотосъбрание на собствениците. За да се ползва професионален домоуправител е нужно да се плаща определена месечна такса. Офертите на различните фирми са разнообразни както по стойност, така и по включени услуги в тях. Направете преглед на предложенията в интернет и изберете най-добрата оферта за вашата кооперация.