Да изберем подходящия синбиотик

0
1436

Всеки е чувал за пробиотици, заради тях хората ядат кисело мляко и други ферментирали продукти. Но малко хора знаят какво е синбиотик, това е нов елемент в света на науката за микроорганизмите. Какво представляват синбиотиците и защо мнозина не са чували нищо за тях? Всеки знае за значението на пробиотиците, заради тях хората ядат ферментирали и млечни продукти. Има и пребиотици, за да не се бърка, не забравяйте – пробиотиците са микроорганизми, които работят за увеличаване на полезната флора в червата и подпомагат храносмилането, а пребиотиците създават условия да се развиват внесените бактерии чрез пробиотика.

Какво е синбиотик? Синбиотичните продукти и препарати съдържат както пробиотици, така и пребиотици, което е гаранция, че оцеляването на полезните микроорганизми ще бъде по-високо. Експертите смятат, че пробиотиците трудно достигат до червата, заобикаляйки силно киселата среда на стомаха, някои полезни организми не могат да достигнат целта, те просто умират. Тези добавки са необходими за всички, но са особено полезни за хора с нарушения в стомаха и червата. В научния свят се провеждат редица изследвания, за да се идентифицира най-добрия синбиотик, но в момента те са много слабо разбрани. Определено може да се твърди, че те са ефективни, тяхното прилагане осигурява повече ползи от диета, богата на пробиотици и пребиотици. Сега задачата на научния свят е да направи ясна дефиниция на синбиотик, така че потребителят да е сигурен, че купува добавка с гарантирано съдържание на тези полезни съединения. Общата схема на правилното хранене с адекватна консумация на ферментирали и млечни продукти все още има най-добри здравни ефекти и най-ефективно намаляване на риска. За да се снабдите със синбиотици, трябва да комбинирате в еднин прием пробиотик и пребиотик.

Невъзможно е да се изчисли точно съдържанието на микроорганизми и хранителни вещества, полезни за тях в един продукт, поради което приемането на синбиотици в препаратите е по-надежден начин за регулиране на микрофлората.

Синбиотик се продава във всяка аптека, като и в много онлайн магазини. Ако имате основание да смятате, че във вашата диета няма достатъчно пробиотици и пребиотици, свържете се с Вашия лекар, за да намерите подходящ за Вас синбиотик.