Грижа за лампи и полилеи

0
399

Новите лампи и полилеите, окачени и поставени на местата им, радват дълго притежателите си с лъчезарна чистота с блясък на отделните елементи, магически блясък на кристал и свежи цветове на абажурите. Но без подходяща грижа след известно време цветовете „избледняват“, окачванията избледняват, а абажурите от плат придобиват известна „косматост“ под слой прах. Тоест, като всяка мебел, лампите се нуждаят от редовно почистване.

 

За да поддържате полилеите чисти и осветлението ярко

 

Най-простата седмична поддръжка на полилеи и лампи се състои в общото „изчистване“ на праха от цялата конструкция. За да направите това, използвайте специални метли, които привличат прах, гъби и платнени салфетки, както с антистатичен ефект, така и обикновени. Ако е възможно, използвайте прахосмукачка с подходящи дюзи. Такава проста процедура значително ще улесни „генералното“ почистване на лампата, което се препоръчва да се извършва 1-2 пъти годишно и което осигурява цялостно почистване на всички компоненти – окачвания, тела, свещници, абажури, лампи, цокли, декор и др.

 

Измиване на таванни лампи и почистване на абажури

 

Плафоните от гладко стъкло, като полилеите, се почистват изключително лесно. Могат да се мият в сапунена вода и да се използват специални и импровизирани почистващи препарати за стъкло. За да предотвратите образуването на ивици по повърхността на измития таван, трябва незабавно да го избършете. Най-лесният начин да направите това е с хартиени салфетки или кърпи. Най-добрият начин за почистване на матирано стъкло е гореща вода с добавено малко оцет.

Плафоните и други подвижни пластмасови елементи също могат да се мият. Но най-деликатните абажури от плат, например се нуждаят от по-деликатно почистване. Те трябва редовно да се почистват от прах и да се предотвратяват силно замърсяване. Ако моментът е пропуснат и прахът все пак изяде тъканта, ще трябва да прибягвате до “пране”. Абажурът трябва да се потопи за кратко в топла вода с добавяне на течност за миене на съдове, шампоан или течен сапун, внимателно да се изплакне там, след което да се отстрани излишната влага с мека кърпа и да се остави да изсъхне напълно. За да измиете абажури, изработени от плътна тъкан, можете да използвате мека четка, но бъдете много внимателни, за да не деформирате рамката и да не нарушавате структурата на платното. Металната рамка, за да се избегне корозия след “къпане”, трябва да се избърсва и изсушава особено внимателно.

 

Нека върнем предишния блясък на кристала

 

Кристалът е същото стъкло и следователно почистването му е подобно. Просто броят на елементите, тяхната форма и изрязване правят грижата за кристалния полилей малко по-сложна.

Има три метода за почистване, от които да избирате.

Първият метод е добър в случаите, когато няма много елементи и те са подвижни. Извадете, измийте в сапунена вода, изплакнете, подсушете и върнете на мястото си.

Вторият метод включва наличието на надеждна опора за работа под тавана. Тоест висулките се почистват директно върху полилея. За да направите това, използвайте всякакви “стъклени” и салфетки без власинки. Третият метод, на пръв поглед е най-простият и се състои в третиране на полилея със специален аерозол. Инструментът обаче е предназначен само за работа с кристал, което означава, че не трябва да се допуска попадане върху металните части на полилея с поцинковано покритие. Аерозолът се впръсква върху лампата и се стича надолу, влачейки частици мръсотия със себе си. В резултат на това имаме чист кристал и все още трябва да работим върху други елементи. Закачалките и подпорите също се нуждаят от грижи. Основата на всяка лампа е рамка, върху която са разположени лампи, допълнени от декоративни елементи. В зависимост от вида на осветителното тяло, рамката е фиксирана върху окачване или върху опора. Тези компоненти могат да бъдат изработени от дърво или метал. Контактът на метал с вода по принцип е нежелан и затова е достатъчно да избършете металните елементи на полилеите с антистатична кърпа. Силните замърсявания могат да бъдат отстранени с кърпа, навлажнена с бързо изпаряващ се “чистач за стъкло” с амоняк.

Дори по отношение на грижата за лампите, заслужава да се отбележи, че това е техническо оборудване, захранвано от електричество, което означава, че поне веднъж годишно е необходимо да се проверяват контактите за свързване към мрежата за надеждност и изолация.