„ФИДЕ ГРАН ПРИ“, жени – 8 юни – 01 юли 2014 г., Лопота – Грузия

0
218

Антоанета Стефанова е пета в петото издание за сезон 2013-2014 г. на „Фиде Гран При“ жени. Срещата на 12-те от най-силните шахматистки в света се състоя от 18-ти юни до 1 юли 2014 г. в грузинския град Лопота.

 Великолепната българка финишира след втория почивен ден с победа срещу грузинската гросмайсторка Нана Дзагнидзе, реми срещу сънародничката и ГМ Бела Хотенашвили, а в последния кръг подели точката с индийската  гросмайсторка Харика Дронавалли. Така Атоанета Стефанова завърши с 6 точки на 5-то място. В стартовия лист българката беше поставено под №:7.

Турнирът премина под тоталната хегемония на трикратната световна шампионка, китайката Хоу Ифан (Hou, Yifan), която спечели етапа от Гран При с 9 точки от 11 възможни,  с цели две точки пред следващите я конкурентки.

Втора и трета се класираха с по 7 точки китайката ГМ Джу Венджун (Ju Wenjun) и арменката Елина Даниелян. ГМ Нана Дзагнидзе (Грузия) остана на четвърто място с 6,5 т. На шесто място е Харика Дронавалли (Индия) с 6 т.

На състезателките предстои отпътуване на 2 юли 2014 г., като голяма част от тях ще отпътуват за Пловдив, за участие в 15-то Европейско индивидуално първенство по шахмат за жени.

Подробности:  http://lopota2014.fide.com/en/main-page