Топки за американски футбол

0
80

Топката за американски футбол има сходна форма с тази за ръгби или австралиийски футбол, но е по-издължена в двата края и е с различно тегло. Смисъла на този дизайн е да  и придаде най-ефективна форма, за да има по-аеродинамична форма и да може да бъде извършван пасът напред с нея.

Стандартната топка е дълга 28 сантиметра и е с обиколка от 56 см. Външната част на топката е направена от кожа, която се изисква при топките за колежански и професионален футбол. Топките използвани за деца или просто за развлечение може да са направени и от гума.

Кожените части обикновено са боядисани в кафяво за топките използвани в колежа. В повечето случаи (с изключение на НФЛ) топките имат бели линии боядисани по цялата обиколка в краищата.

За всяка топка са необходими четири парчета кожа, които впоследствие се шият едно с друго. Две от тези парчета са свързани едно с друго и продупчени, за да може да се сложат връзки между тях. Едното е подсилено и на него се слага и дупката за помпане на топката. Всички парчета са поктити отвътре от допълнителен слой кожа. След които се зашиват едно с друго по метода отвътре-навън, те се изкарват през дупката оставена за връзките. През същата дупка се вкарва и плондира на топката. Гумираните връзки се поставят през предварително направените дупки, за да осигурят сцепление за задържане и хвърляне на топката. Преди игра топката се напомпва до въздушно налягане от 86 до 93 килопаскала. Топката тежи от 400 до 430 грама.

По време на професионален мач от НФЛ, отборът домакин трябва да предостави 36 топки за игра на открито и 24 за игра на закрито. 12 нови топки се отварят 2 часа преди самата игра и се маркират с буквата „К“ и се използват единствено за ритане.