Плувен басейн

0
102

Освен прекрасен начин за поддържане на физическа форма и активност, плуването е и спортна дисциплина. То е един от спортовете на първите модерни Олимпийски игри през 1896 в Атина. През 1908 г. в Лондон е основана Международната федерация по плуване [FINA].

В момента плуването е вторият по популярност индивидуален спорт в света. Според някои експерти в далечното бъдеще плуването ще стане спорт номер едно на планетата.

Умението да плуват спомага значително на хората да практикуват много други дейности и спортове като водни ски, водна топка, риболов или гребане. Плуването може да се извършва в специални плувни басейни – спортно съоръжение, предназначено за практикуване на водни спортове като плуване, водна топка и скокове във вода. Басейнът е изкуствено създадено място, пълно с вода и се строи най-често от бетон, макар че има и случаи, когато се изработва от пластмаса или метал. Съществуват най-различни форми и големини на плувните басейни, а също така открити и закрити такива.

За състезания се ползват басейни с правоъгълна форма и със стандартни дължини от 25 или 50 метра. 50-метровият басейн се нарича още олимпийски.