Основни правила в хокея

0
113

На леда се състезават 5 полеви играчи – 3 нападатели (център и 2 крила) и 2 защитници (гардове), както и вратар. Обикновено на резервната скамейка седят поне още 2 „петици“, готови за смяна. Един футболист, баскетболист или волейболист може да престои на игрището цял мач, но при хокеистите това е невъзможно, поради голямото физическо натоварване. Средно на мач един хокеист пробягва около 10 км. За това при тях смените са чести и могат да се правят по всяко време на мача.

Не вярвайте на хора твърдящи, че в хокея всичко е позволено. Наистина той е твърда и безкомпромисна игра и много от похватите, биха ужасили участниците в други спортове. Но той не е място за грубияни. В хокея е позволено да се води силова борба с противника, който владее шайбата, като го изблъскат с гърди, рамо или бедро или като го изтласкат към (в, на) мантинелата, но с не повече от две крачки разбег (засилване). Не е позволено да се задържат или спъват със стик, коляно или кънка противниците, да им се противодейства с ръце. Стикът не трябва да се хвърля на леда или да се вдига на равнище по-високо от раменете, за да се попречи на съперниците.

Като строго дисциплинирана игра в хокея на лед се прилагат и доста сурови наказания за нарушаване на правилата. Минималното и доста често прилагано наказание е отстраняване на играч за 2 минути. В зависимост от провинението наказанието може да бъде от 2, 5 или 10 минути. Към тези санкции могат да се прибавят и дисциплинарни наказания (+2 минути, +5 минути, +10 минути). В редки случай, за неспортсменско поведение, играч може да бъде изгонен до края на мача, а понякога и за следваща среща. Последните правила въведени от Хокейните асоциации са доста по-строги и за най-малкото сбутване се полага двуминутно наказание. Интересно е, че играчите могат да хванат шайбата, когато тя е рикоширала и е във въздуха след, което да я върнат на леда, стига по преценка на съдята, тя да не е била в ръката на играча повече от 3 секунди. Като цяло обаче, шайбата рядко престоява в ръцете на играчите повече от част от секундата,тъй като в противен случай те се превръщат автоматично в мишена. Голове се зачитат само след удар на шайбата със стик, намиращ се под нивото на горната греда на вратата, или след рикошет от кънка или част от друга екипировка на собствен или противников играч, стига да е неволен рикошет, и да не е налично насочено движение за отклоняване посоката на шайбата.