Основни правила в ръгбито

0
85

В ръгбито има 15 играчи от всеки отбор и са нужни различни умения за всяка позиция. Хора с всякакви размери са привлечени от спорта, защото за някои позиции са нужни по-едри хора, а други са заети от по-дребни. Ръгби във варианта с 15 играчи се играе на игрално поле, ненадвишаващо 100 м. дължина и 70 м. ширина, най-често с тревно покритие, но е възможно също пясъчно, глинено, снежно или покритие от изкуствена трева. Топката има овална форма с дължина 30 см. Направена е от кожа или изкуствена материя.

По време на играта всеки играч може да взема топката и да тича с нея, да я дава на друг играч и да блокира, задържа или бута противник, който държи топката. Играч няма право да подава топката напред с ръка.

Целта е топката да бъде затисната от играч в противниковото точково поле или да се отбележи гол чрез удар с крак във вратата. Затискането на топката в точковото поле се нарича есе и носи 5 точки. При отбелязване на есе отборът има право на допълнителен удар с крак във вратата, който носи 2 точки. Гол чрез удар с крак по време на играта носи 3 точки.

През 1883 г. в Шотландия за пръв път се провежда турнир между отбори по 7 играчи и слага началото на версията ръгби 7, в който срещите се провеждат на стандартен терен, но полувремената са по 7 минути.

Днес турнирите по ръгби 7 привличат огромна публика и най-елитните играчи на планетата. Най-известните турнири се провеждат ежегодно в Хонг Конг, Дубай, Сан Диего, Джордж (РЮА), Аделаида (Австралия), Уелингтън (Нова Зеландия).

Други популярни варианти на играта са тъч-ръгби (безконтактна версия на играта) и плажно ръгби.