Основна екипировка в плуването

0
89

Основната екипировка на плувците се състои от плувна шапка, очила за плуване и бански костюм.

Плувната шапка се изработва от силикон, ликра или латекс. Тя се носи по няколко причини – предпазва косата от вредното влияние на хлора, запазва я сравнително суха и намалява триенето с водата.

Плувните очила освен че осигуряват нормално виждане под вода, предпазват очите от вредни за тях вещества — като солта в морето и океана или хлора в басейните.

В състезателното плуване банският костюм претърпява много промени, напоследък навлизат съвършено нови технологии в изработката. Използва се продукта LZR Racer, разработка на НАСА, който първоначално е бил предназначен за астронавтите. Спидо успява да приспособи този материал за изработка на костюми за плувци. Материалът представлява високоеластичен найлон в съчетание с полиуретан. Няма шевове. Покрива цялото тяло (както при жените, така и при мъжете). Този бански за пръв път е разрешен за ползване на Олимпийските игри в Пекин през 2008 година. Той намалява значително триенето във водата, а това че е тънък, лек и еластичен позволява на мускулите да дишат.