Лекарства при диабет

0
1040

Диабетът е състояние, което нарушава способността на организма да преработва кръвната глюкоза, по-известна като кръвна захар.

Могат да се появят различни видове диабет и управлението на състоянието зависи от вида. Не всички форми на диабет произтичат от човек с наднормено тегло или водещ неактивен начин на живот. Всъщност някои видове могат да присъстват още от детството. Могат да се развият три основни типа диабет: Тип 1, тип 2 и гестационен диабет, ето защо съществуват и различни видове лекарства при диабет.

Диабет тип I: Известен също като младежки диабет, този тип се появява, когато тялото не успее да произведе достатъчно инсулин. Хората с диабет тип I са зависими от инсулина, което означава, че трябва да приемат изкуствен инсулин всеки ден, за да останат живи.

Диабет тип 2: Диабетът тип 2 влияе върху начина, по който тялото използва инсулин. Докато тялото все още произвежда инсулин, за разлика от тип I, клетките в тялото не реагират на него толкова ефективно, колкото някога. Това е най-често срещаният тип диабет, според Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания и има силна връзка със затлъстяването.

Гестационен диабет: Този тип се среща при жени по време на бременност, когато тялото може да стане по-малко чувствително към инсулин. Гестационният диабет не се среща при всички жени и обикновено отшумява след раждането.

По-рядко срещаните видове диабет включват моногенен диабет и диабет, свързан с муковисцидоза.

Без непрекъснато, внимателно управление, диабетът може да доведе до натрупване на захари в кръвта, което може да увеличи риска от опасни усложнения, включително инсулт и сърдечни заболявания.

 

Използване на инсулин

Хората с диабет тип I и някои хора с диабет тип 2 може да се наложи да си инжектират или вдишват инсулин, за да не се повиши нивото на кръвната захар.

Предлагат се различни видове инсулин и повечето са групирани по това колко дълго продължава ефектът им. Има бързи, редовни, междинни и дългодействащи инсулини.

Някои хора ще използват инжекция с инсулин с продължително действие, за да поддържат постоянно ниски нива на кръвната захар. Други хора могат да използват краткодействащ инсулин или комбинация от видове инсулин. Независимо от типа, човек обикновено проверява нивата на кръвната си глюкоза с помощта на пръст.

Този метод за проверка на нивата на кръвната захар включва използването на специална, преносима машина, наречена глюкомер. След това човек с диабет тип I може използва отчитането на нивото на кръвната си захар, за да определи от колко инсулин се нуждае.

Самоконтролът е единственият начин човек да разбере нивата на кръвната си захар. Ако човек усети някакви физически симптоми, които се появят. В случай, че човек има  изключително ниско ниво на глюкоза, той може да се нуждае от спешен прием на определена доза глюкоза.

 

Какъв трябва да бъде приемът на инсулин?

Инсулинът помага на хората с диабет да водят активен начин на живот. Това обаче може да доведе до сериозни странични ефекти, особено ако човек прекали с дозата.

Прекомерният инсулин може да причини хипогликемия или изключително ниска кръвна захар и да доведе до гадене, изпотяване и треперене.

От съществено значение е хората да измерват внимателно инсулина и да се хранят последователно, като балансират нивата на кръвната захар, доколкото е възможно.

 

Други лекарства

В допълнение към инсулина се предлагат и други видове лекарства, които могат да помогнат на човек да управлява състоянието си.

 

Метформин

При диабет тип 2 лекарят може да предпише метформин под формата на хапчета или течност.

Той допринася за понижаване на кръвната захар, което прави инсулина по-ефективен.

Може да помогне и при отслабване. Наличието на здравословно тегло може да намали въздействието на диабета.

Освен диабет, човек може да има и други рискове за здравето и може да се нуждае от лекарства, за да ги контролира.

 

SGLT2 инхибитори и GLP-1 рецепторни агонисти

През 2018 г. учените откриха допълнителни лекарства за хора с:

  • атеросклеротични сърдечно-съдови заболявания
  • хронично бъбречно заболяване

Това са инхибитори на котранспортер 2 на натрий-глюкоза (SGLT2) или агонисти на глюкагоноподобния пептид-1 (GLP-1) рецептор.

За тези с атеросклеротични сърдечно-съдови заболявания и висок риск от сърдечна недостатъчност, лекарите обикновено предписват инхибитор на SGLT2.

 

Агонистите на GLP-1 рецепторите действат чрез увеличаване на количеството инсулин, което тялото произвежда и намаляване на количеството глюкоза, която влиза в кръвта. Това е инжекционно лекарство. Хората могат да го използват с метформин или самостоятелно. Страничните ефекти включват стомашно-чревни проблеми, като гадене и загуба на апетит.

 

Инхибиторите на SLGT2 са нов тип лекарства за понижаване на нивата на кръвната глюкоза. Те работят отделно от инсулина и може да са полезни за хора, които не са готови да започнат да използват инсулин. Хората могат да го приемат през устата. Страничните ефекти включват по-висок риск от пикочни и генитални инфекции и кетоацидоза.