Как да бъдем добри треньори

0
286

Всяко едно упражнение е създадено да научи играча на определено умение или техника, без значение от спецификите на нападението или защитата използвани от неговият отбор. Упражненията трябва да научат играча на базата от знания, която всеки има нужда, за да е успешен играч на своята позиция, помагайки му да изгради една солидна база която да доизгради по време на самите мачове.

Важно за всеки треньор е да разнообразява упражненията ежедневно, като постоянно тества своите играчи, без да ги подлага на безкрайни повторения. Скуката е най-големият враг на ученето, особено във футбола. Времето отделено за тренировка трябва да е фокусирано върху дадена цел и организирано. Например, понеже играчите от защитата трябва да тренират такъл по време на всяка тренировка, самите упражнения за такъл трябва да различни всеки път. Къси, бързи и ясни упражнения които са концентрирани върху дадено умение, запазват вниманието на играчите и елиминират дългите и протяжни тренировки.

Определени части от тренировъчният процес са изключително важни за правилното му протичане, като например, позиционирането на треньора така, че да може да следи изцяло техниката и формата на играчите. Ако вашите играчи се нуждаят от определени умения, не говорете за тая а ги упражнявайте и ако трябва направете свои собствени упражнения за да усъвършенствате дадено умение. Нека играчите разберат че се опитвате да ги научите на нещата които искате от тях да изпълняват по време на мач. Комуникирайте с тях. Отбележете техните успехи, когато научат това което желаете от тях. Кажете им какво се изисква от тях да подобрят, за да влязат в А отбора. Ако работите с млади играчи или начинаещи, позволете им да опитат различни позиции, не ги нарочвайте за определена позиция още от самото начало.

Най-добре е повечето упражнения да се правят само от играчи от нападението или само от защитата. Това да накараш играчи от нападението да заемат защитни позиции играе две роли: първо треньора може да работи с една група достатъчно дълго без да ангажира друга група. Второ, играчите ще подобрят уменията необходими за тяхната позиция когато видят техниките и задачите на позицията срещу която ще играят. Например един играч от линията на защитата, ще пробива по-добре през противника, ако по време на тренировка е имал възможност да блокира за нападението. Треньор който си мисли че помага на стартовите си играчи като не ги пуска да вземат ролята на своите противници по този начин ги лишава от ценен шанс да научат нещо полезно.

С течение на тренировките разбира се всеки играч трябва да заеме истинската си позиция. Това вече има положителна и негативна страна – позитивна защото играчите ще имат шанс да работят срещу хора които са добри на дадената позиция и това ще пресъздаде по-добре условията по време на игра; негативна, защото ще се повиши нивото на конкуренция, което ще направи упражненията да приличат повече на битка и те ще са по-малко конструктивни.

Повечето упражнения трябва да започват на бавни обороти. Това е особено важно когато имаме и контакт между играчите. Треньора трябва да е сигурен че всички използват правилната техника и са преодолели естественият страх от удар, преди да увеличи скоростта на дадено упражнение. Ако играчите се страхуват да не се наранят, то тогава те ще научат много малко. Също така във всяко едно упражнение трябва да се набляга на сигурността и добрата форма на играчите. В никакъв случай играч не трябва да използва главата си като начална точка на контакта.

Всички упражнения трябва да се провеждат както надясно така и на ляво. Вие искате вашите играчи да могат да играят и от двете страни. Без значение какво е упражнението, никога не позволявайте вашите играчи да научават вредни навици или неправилни техники. Такива трябва да бъдат посочени незабавно и коригирани с правилни упражнения. Понякога е полезната една техника да бъде разделена на отделни части, за да се анализира и открие какво се прави погрешно. Поправете грешките и окуражете играча, отколкото да сте негативни и да изгубите търпение с играч който не се справя с определена част от играта. Викането към даден играч само ще го разконцентрира и той ще загуби увереност. Негативното преподаване ще доведе до негативни резултати. Кажете на играча какво да направи вместо да му се карате какво да не прави. Често играчите правят последното което им е казал треньора без значение дали е било положителна или негативна инструкция.

Най-добрият начин да спрем едно упражнение е със свирка. Това ще накара играчите да се научат да спират и при свирка по време на игра. Въпреки това свиренето може да пречи на други упражнения които се правят наблизо.

И последна забележка: не оставяйте на заден план физическата подготовка. Футболът е спорто който изисква изключителна сила и издръжливост. Играчите трябва да са в най-добра физическа форма. Всяка позиция има своите физически изисквания, но въпреки това трябва да се погрижите всички играчи да работят върху подвижността и издръжливостта, а не само върху упражнения за сила. И без значение на какво ниво е вашата футболна програма, забранените добавки нямат място в спорта.

Когато преподавате американски футбол трябва да наблегнете на това, играчите до се учат забавлявайки се. Победата е само върха на тортата.

Треньор Том Бас
Ранчо Санта Фе, Калифорния