История на спортното плуване в България

0
273

За началото на спортното плуване в България има две основни тези. Първата (по-разпространена и официално приета) е, че то е родено на 28 септември 1931 г., когато в София на басейн “Дианабад” се провеждат Балкански игри по плуване с участието на България и Гърция. Втората теза (слабо известна) сочи датата 18 май 1923 г., когато във Варна е учреден Български Народен Морски Сговор (БНМС) – организацията първа e ръководила и администрирала плувния спорт в тогавашна България. Датата 18 май 1923 г. привлича все повече поддръжници. През 2008 година за първи път 18 май е честван във Варна. Основният недостатък на датата 28 септември 1931 г. е, че тя не е свързана с общобългарска плувна проява, докато 18 май 1923 г. е. Експерти предполагат, че датата 18 май 1923 година в крайна сметка ще надделее.

За историята на плуването в България има издадени няколко книги и десетки статии. Най-авторитетните познавачи и историци са доц. Миролюб Кутинчев, Христофор Панайотов, доц. Христо Константинов и Иван Цанов.

С големи научни приноси е доц. Тодор Рачев. Плувни легенди са: Емануил Атанасов (Емата) от София, Максим Станишев от София, Атанас Гинчев (Буби) от София, Стефан Попов-Замората от София, Алекси Алексиев-Папата от Варна и Антон Митров-бате Тони от Велинград.

Най-известната българска плувкиня е Таня Богомилова (олимпийска шампионка от Сеул 1988 г.), а най-известният български плувец е Петър Стойчев (осемкратен носител на Световната купа на ФИНА по плувен маратон). Други много известни български плувци са Антоанета Френкева (Смолян), Соня Дангалакова (Пазарджик), Мария Николова (Варна), Жанет Славчева (София), Юлиян Русев (Варна), Стефан Георгиев (Пловдив), Георги Михалев (Бургас), Денислав Калчев (Силистра) и Михаил Александров (САЩ).

На 3 април 2008 г. в София е основана Асоциация на българските плувци. За председател е избран Николай Г. Кръстев, а за генерален секретар Иван Цанов.

Към юли 2008 г. със състезателно плуване в България се занимават около 1500 човека, а хората, които могат да плуват и се интересуват от спортно плуване в България са над половин милион. Най-добрите български плувни клубове са ЖПК Младост’91 (Пловдив), Левски (София), СПК Шипка (София) и НСА (София). Най-добре развито e спортното плуване в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Сандански и Велинград.

Председател на УС на БФПС е Юрий Кюлев, а генерален секретар на българската плувна федерация е Таня Богомилова. Старши треньор на националния отбор е Веселин Суров. БФПС членува в ЛЕН (Европейска лига по плуване) и ФИНА (Световна федерация по плуване за аматьори).

Никой не знае (дори държавните и статистическите структури) точният брой на плувните басейни за спортно плуване в България (25 и 50-метрови), но се предполага, че са над 300. На изискванията на международните стандрати отговорят обаче само десетина от тях.