История на ръгбито

0
93

Ръгбито е вид игра с топка, близка до футбола, която се играе във Великобритания от средата на XIX в.

Според легендата играта е измислена в училището на гр. Ръгби (от където получава името си) в Англия през 1823 г. от момче на име Уилям Уеб Елис. Докато играли футбол в училището, Уилям изведнъж взел топката в ръце и се затичал с нея. Тази история може и да е измислена, но се разказва навсякъде, където се говори за историята на ръгбито.

На 26 януари 1871 г. по инициатива на клуба от Ричмънд в ресторант “Пал Мал” на лондонската Рийджънт стрийт се събират представители на 21 клуба, за да учредят Ръгби-футболния съюз, чиято роля е да стандартизира правилата на играта.

През 1886 г. съюзите на Шотландия, Уелс и Ирландия създават Международния ръгби борд като основен законодателен орган на играта, която според преамбюла на своя кодекс е аматьорска.

През 1895 г. настъпва разцепление сред английските клубове заради спора дали играчите трябва да получават финансови компенсации. Клубовете от Английския север (Йоркшир и Ланкашир) се обединяват в своя Ръгби-футболна лига, която не забранява на своите играчи да получават заплащане за участието си в мачове.

Ръгби лигата и ръгби съюзът развиват самостоятелно своите правилници, поради което с времето в двата вида ръгби настъпват съществени разлики. Ръгбито по правилника на лигата (rugby league) е по-малко разпространен в света, докато ръгбито по правилника на съюза (rugby union) се играе в почти всички държави.

До 1995 г. ръгбито (rugby union) е аматьорски спорт. Въпреки различните проблеми спортът от аматьорски се превръща в професионален и популярността му нараства непрекъснато.

Международни мачове се организират от края на XIX в., но едва през 1987 г. за първи път се организира турнир за световна купа. В момента все повече и повече държави се прибавят към списъка с тези, които участват в пъвенството. Телевизионната публика на международните мачове е голяма и се предполага, че играта ще бъде гледана от още повече хора в бъдеще.

Съществува разбирането, че ръгбито е спорт за хулигани, който се играе от джентълмени и съществуващите организирани лиги по всякакъв начин се опитват да запазят взаимното уважение и феърплея в този спорт, за да се избегне превръщането му в кървава битка. Освен страните от британските острови и Франция, ръгбито се радва на изключителна популярност в Австралия, Нова Зеландия и ЮАР.