История на плуването като спорт

0
113

Плуването е много стар спорт. Най-ранните доказателства са на скални рисунки отпреди 6 000 години. Първите писмени доказателства са отпреди 2000 години. Гилгамеш, Илиадата и Одисеята са други източници по които се съди за плуването като физическо занимание от дълбока древност.

Древните гърци не включват плуването в олимпийските си игри, но го практикуват и често строят басейни в баните си. В Япония около 36 година пр.Хр. се провеждат състезания по плуване между самураите, които са първите известни състезания по този спорт.

По време на Средновековието едно от изискванията към рицарите е да могат да плуват, но това занимание постепенно запада след като обществото става по-консервативно.

През 1603 първата национална плувна организация е създадена, в Япония. През 1696 във Франция е написан първият справочник по плуване “Изкуството на плуването” (The Art of Swimming). Тази книга е преведена и на английски и се ползва много дълго време. Първият немски плувен клуб е създаден през 1837 в Берлин.

През 1844 година в Лондон се провежда състезание по плуване, в което участват и индианци. Докато всички останали плуват бруст, индианците плуват в стил подобен на днешния свободен стил, който е значително по-бърз и печелят лесно. При описанието на този стил се казва, че ръцете им се джижат като вятърна мелница, а краката нагоре и надолу.

Първият закрит плувен басейн е открит в Англия през 1862 година. Капитан Матю Уеб е първият човек преплувал Ла Манша през 1875. Дължината от 34.21 km той преплува за 21 часа и 45 минути.В продължение на 31 години след това никой друг не опитва да направи същото.

Плуването е един от олимпийските спортове на първите модерни олимпийски игри през 1896 години, но по това време е открит само за мъже, които се състезават в 4 различни дисциплини. На жените е рзрешено да се състезават едва на олимпийските игри в Стокхолм през 1912 година.

Джони Вайсмюлер (2 юни 1904 – 20 януари 1984) слага началото на нова златна ера в историята на плуването. Той е американски плувец и първият преплувал 100 метра под една минута. Печели пет златни олимпийски медала и един бронзов. Поставя 67 световни рекорда. След като приключва състезателната си кариера става актьор, като играе ролята на Тарзан в 12 различни филма. Негово дело е известният характерен вик на Тарзан.

През 1928 година за първи път се изИстория на плуването като спортползва подводна фотография, за да се изследват движенията на спортистите. Различните стилове в плуването еволюират и се променят няколко пъти. През 1972 на олимпийските игри в Мюнхен Марк Шпиц поставя своеобразен рекорд. Той печели 7 златни медала със седем световни рекорда. Майкъл Фелпс през 2004 година е спортистът, който се доближава до този рекорд с шест златни и два бронзови. На олимпийските игри в Пекин през 2008 година обаче Майкъл печели 8 златни медали със седем световни рекорда, като по този начин подобрява рекорда на Шпиц. Той също така държи рекорда по най-много златни олимпийски медала (засега 14).