Защо се извършва освещаване на апартамент

0
1825

Според традициите и религията освещаването на апартамент се извършва от свещеник преди да се нанесат бъдещите живущи за дълготрайното му обитаване. Божият служител обикаля пространството, в което ще заживее семейството, четейки специална молитва и пръскайки навсякъде с натопена китка чимшир или здравец в светена вода. Най-подходящите дати за извършването на това свещено действие са големите църковни православни празници като Петковден, Гергьовден, Йордановден, Ивановден и т.н. На освещаването на апартамента е добре да присъстват само най-близките роднини и приятели, заедно с кумовете на семейството.

За подготовка на това свято действие трябва да закупите бутилка червено вино, църковни свещи, купа с вода, китка, списък с малките имена на всички присъстващи, а няма как да се разминете и без традиционната българска питка. Много е хубаво да закупите икона на светец по ваш избор, която също да бъде осветена и закачена на видно място в апартамента. Така дома ще е защитаван и благословен през целия период на живеене в него. Желателно е поканените да носят символичен подарък за семейството, на което ще принадлежи новия апартамент.

Прякото значение на освещаването на апартамент е да посветиш пространството на Бог и да Му служиш чрез него. Да избягваш кавгите в дома, да носиш мира в къщата и да внимаваш с делата си. Естествено, че и ние самите се нуждаем от освещение, но все пак и материалното трябва да се посвети в името на Иисус. Но както всяко друго действие, освещаването на жизненото ни пространство трябва да е в рамките на нормалното и разумното. Някои хора свързват освещаването на апартамент със суеверни вярвания и добавят към православния ритуал излишни измислени, оповани на страхове, действия като например хвърляне на пари по пода за благополучие. Не е уместно към християнската традиция да се добавят несъвместими с нея езически действия и символи.

Благочестива традиция е след първото освещаване на дома семейството да нарече църковен празник, в който всяка година да се кани свещеник, който отново да извършва освещаването на апартамента. На всички семейни празници би могло да се кани свещеник от най-близката църква, който с прочитането на молитви да благославя и да освещава празничната трапеза.