„За“ и „против“ солните стаи

0
464

В днешно време всяко нещо има две страни. Дори и когато отидеш при двама различни лекаря можеш да получиш две коренно-различни диагностики.

Затова сме свикнали да проверяваме вече и ползите и вредите от нещо, което е ново за нас. Или пък да си актуализираме информацията.

Солните стаи обаче са безопасен метод спадащ към т.нар. холистични подходи, използващи нелекарствени средства. Солта е най-старото средство за лек и нейните ползи са неоспорими.

Помещенията предназначени за солни инхалации са чисти, дори само заради факта, че са покрити със сол. Всички сме чували за анти-бактериалните и противовъзпалителни свойства на солта.

Не случайно си правим солни инхалации, когато носът ни е запушен, гаргари при възпалено гърло, и си топим краката в гореща вода със сол. Знаете, че дори за най-малките бебета физиологичният разтвор, който често се използва за промивки на нослето съдържа стерилен разтвор на натриев хлорид.

Солните стаи са помещения създадени да „имитират“ атмосферата на солните мини, известни със своите лечебни свойства върху белите дробове. За да се създаде подобно въздействие, освен солното покритие по стените и пода, към всяка солна стая се монтира машина, наречена халогенератор. Ролята му е да разпръсква на фини, микрочастици медицинска, пречистена сол, която ние да вдишваме при всяко посещение. Това е прекрасен „коктейл“ за белите ни дробове и той съдържа йод, магнезий, калций, селен, цинк, литий, желязо и мед в строго определени количества.

Предполагам, че не видяхте нищо вредно в тези вещества. И наистина е така, защото солният „коктейл“ за тези машини се снабдява не от магазина, където в солта има излишни примеси, а от специално създадени за халогенератори смеси. Пристига със сертификат, който показва съдържанието на солта и гарантира, че тя ще е възможно най-чистата смес, която може да вдишате. Много по-чиста и безопасна от въздуха в София.

Има ли нещо тогава, което ни спира да се доверим на този метод?

Противопоказанията да посещавате солна стая се свеждат до това дали имате притеснение да прекарате 30-40 минути в затворено пространство. Но и този проблем е решен като в повечето стаи има изкуствени прозорчета или светещи стени, които създават усещането, че зад тях сякаш се прокрадва слънцето от двора ви.

Ако пък се притеснявате, че прекомерната консумация на сол е свързана с високо кръвно налягане, трябва да знаете, че количеството сол, което се вдишва, е толкова минимално, че дори и да се погълне, това няма да представлява риск за здравето ви.

Друго, което може да ви спре е, ако имате висока температура, онкологично или сърдечно заболяване или съмнение за такова. Защото солта стимулира работата на клетките, а и с висока температура едва ли ще ви е до излизане от вкъщи.

Но пък ползите са толкова много, че си струва да опитате.