Забавни и интересни факти за волейбола

0
101

В тази статия ще ви запознаем с някои забавни и интересни факти за една от най-популярните игри с топка по света.

Волейболът е измислен в Америка, но в последствие играта се развива на много по-високо ниво в останалите страни по света, като в днешно време едни от най-големите сили в този спорт са Бразилия, Русия, Италия, а дори и България намира място сред топ 7 в света.

През 1895 година Уилям Морган измисля нова игра в YMCA Масачузец, наречена волейбол. В този щат е създадена и друга също много популярна игра с топка – баскетболът.

За разлика от баскетбола, американците така и не успяват да покажат забележителни волейболни резултати на международни турнири до 1981 година.

До тази дата те нямат нито един медал от Олимпийски игри и винаги са завършвали извън топ 5 на международни турнири, преди появата на Карч Кирали и Стийв Тимонс в националния отбор на САЩ.

За първи път мъжкият и женският волейбол е официално приет в програмата на Олимпийските игри през 1964 година, като един мач се играе до спечелването на три от пет гейма, всеки от които се играе до 15 точки (с две точки разлика). Мрежата при мъжкият волейбол е с 17.8 cm по-висока от тази на жените.

Най-дълго игралият се мач в историята на волейболът между два отбора от шест души се състои в Кингстън (Северна Каролина) през 1981 година. Тогава срещата продължава цели 75 часа и 30 минути.

Средно статистически всеки един волейболист скача по около 300 пъти за един мач.

В глобален мащаб волейболът се намира на второ място по популярност след футбола. Тази игра има над 800 милиона последователи по света.