Д-р Чинг-Куо Ву е новият Доктор хонорис кауза на НСА „Васил Левски“

0
131

Президентът на Международната боксова асоциация (AIBA) и член на Изпълнителното бюро на Международния олимпийски комитет д-р Чинг-Куо Ву новият Доктор хонорис кауза на Национална спортна академия „Васил Левски”.

Церемонията се състоя на 23 април 2014 г. в присъствието посланика на КНР Н. Пр. Уей Дзингхуа, зам.-министъра на министерството на младежта и спорта г-н Йордан Йовчев, кмета на район „Студентски” г-н Димитър Дилчев, генералния секретар на БОК г-н Белчо Горанов, президента на БФ Бокс Красимир Инински, председателя на УС на БТС г-н Нораир Нурикян, представители на ректорското ръководство и Академичната общност на НСА. В залата се открояваха олимпийски и световни шампиони и медалисти в бокса, както и треньорът на националния отбор по бокс г-н Михаил Таков.

Г-н Чинг-Куо Ву е роден на 18 октомври 1946 година в Чунцин, Китай. Той е личност с високо образование, впечатляващи познания и опит в обществени дейности и професионалист от най-висока класа в управлението на спорта. Завършва Университета Тунг Хай – Тайван със специалност архитектура и Технологичния колеж на Оксфорд, Великобритания, както и специализира в Университета в Ливърпул, Великобритания.

Доктор Ву е заемал редица висши длъжности в спортния свят, включително постовете на: Изпълнителен член, а от 2006г и Президент на Международната боксова асоциация (АИБА), Член на Комисията за женски баскетбол, Международна Баскетболна федерация – FIBA, Вицепрезидент на Азиатската федерация по аматьорски бокс и др. Той е член на МОК от 1988г. и член на Изпълнителното бюро на МОК от 2012 г. Бил е и член на няколко комисии в олимпийския комитет.

В рамките на церемонията доц. Пенчо Гешев връчи на д-р Чинг-Куо Ву почетните знаци на „доктор хонорис кауза” – медал и диплом. Приветствия към д-р Ву за удостояването му с почетната титла прочетоха зам.-министъра на младежта и спорта г-н Йордан Йовчев, г-н Белчо Горанов и г-н Красимир Инински

След церемонията новият доктор хонорис представи публична академична лекция, на Тема „Спортна култура и образование”. В началото и д-р Ву сподели огромната си благодарност за честта да бъде удостоен с почетната титла. Той призна ключовата роля на НСА „Васил Левски“ за развитието на потенциала на хиляди студенти и в разпространяването на спортните ценности на международно ниво.

„Спортът директно допринася за хуманноста – борбата с бедността и неравенството, толерантността и екологичното равновесие на планетата. Той е универсалния език, който свързва държави, хора и нации“ завърши словото си той.

Титлата „Доктор хонорис кауза” на Национална спортна академия „Васил Левски“ се присъжда на видни личности с висок обществен авторитет и принос към развитието на спорта в световен мащаб. Сред носителите на това престижно академично звание са: Жак Рох, Хуан-Антонио Самаранч, Франц Бекенбауер, Сеп Блатер, Егидиус Браун, Сергей Бубка, шейх Сауд бин Абдулрахман Ал-Тани и др.