България се цели в Топ 4 на Евро ’14 в Дупница

0
215

Място сред най-добрите четири отбора на континента е целта на българския национален тим по софтбол за жени до 22 г. в навечерието на европейското първенство в Дупница. Шампионатът ще се проведе следващата седмица (7-12 юли) на двете софтболни игрища в спортния комплекс „Левски“ в югозападния град с участието на общо 7 тима – Гърция, Полша, Русия, Словакия, Чехия, Украйна и България.

Турнирът ще е разделен на две фази – групова, в която тимовете ще изиграят по един мач всеки срещу всеки, и финална, в която първите четири в класирането се борят за медалите, а останалите три разпределят местата от 5-о до 7-о.

„Вярвам, че имаме сили и за медал, но нека караме поред – заяви треньорът на младите националки Гергана Ханджийска. – Първо трябва да постигнем основната цел – влизане в Топ 4, а после ще търсим своите шансове. Явен фаворит е съставът на Русия, но с всички останали можем да се справим. Отборът ни е добре подготвен и с малко късмет може да стигне до медал.“

Разширената селекция на България включва общо 20 състезателки от всички софтболни клубове у нас – Академичките (Сф), Атлетик (Сф), Бейбс (Бл), Девълс (Дуп) и Ейнджълс (Дуп). До понеделник списъкът трябва да бъде редуциран до 17 националки, колкото е ограничението на европейската федерация (ESF) за окончателните състави на Евро ’14.

Официален гост на първенството ще бъде лично президентът на ESF Андре ван Овербек, който ще присъства на церемонията по откриване заедно с председателя на БОК Стефка Костадинова. Покана да изпълни символичното първо хвърляне в турнира е отправена към министъра на младежта и спорта Мариана Георгиева, но засега официално потвърждение, че ще се отзове, е дал само нейният заместник Йордан Йовчев.

„Беше много трудно да изпълним организацията – сподели президентът на Девълс и основен домакин Петър Арбов. – Имахме желание да направим много повече подобрения по базата, но за съжаление проектът, с който кандидатствахме за финансиране в ММС, дори не получи отговор. Все пак сме готови на 100%. Терените са в перфектно състояние. Покрили сме всички изисквания на ESF и очакваме спокойно последната инспекция в събота.“ Президентът на българската федерация по софтбол (БФС) Юрий Алкалай разкри, че България е спечелила домакинството в конкуренция с Полша, чиято кандидатура е била Вроцлав – бъдещият домакин на световните игри за неолимпийски спортове през 2017 г. „Надявахме се на по-сериозна подкрепа от страна на държавата, но дали заради политическата обстановка, или по други причини, трябваше да се оправяме изключително със собствени средства – обясни Алкалай. – Спонсори също почти липсват, скромна подкрепа получихме единствено от Община Дупница и от Българо-руското търговско дружество. Разчитаме на безвъзмездната помощ на охранителна фирма „Асо-Пирели“, на веригата хранителни магазини СВА, както и на „Кока-Кола“ и „Карлсберг“. Честно казано, ако знаех, че държавата ще ни загърби напълно, може би при избора на домакин щях да дам своя глас за Вроцлав.“ Първият мач от Евро ’14 е Словакия – Украйна в понеделник (7 юли) от 9:30 ч., а първият двубой на България е срещу Русия веднага след края на церемонията по откриване от 18:00 ч. същия ден. Всички срещи ще може да бъдат следени в секцията с резултати на живо на официалния сайт на ESF – EuropeanSoftball.org.
Прочети повече на: http://www.sportal.bg/news.php?news=496437

Източник: Sportal.bg

Снимка: Михаела Катеринска